13 oktober 2007
Dag van het Chemie Onderwijs
De onderwijsdagen, georganiseerd door de sectie Onderwijs & Opleidingen, hebben tot doel het contact tussen leerkrachten in de chemie te bevorderen en een eerste bewustwording en informatieoverdracht aan te bieden over een nieuw of geactualiseerd aspect van het chemieonderwijs. Dit jaar stond de onderwijsdag in het teken van het Periodiek Systeem.
De vader van het Periodiek Systeem der Elementen, Dmitri Ivanovich Mendelejev (1834 - 1907) overleed namelijk in 1907 - exact honderd jaar geleden dus. Allerlei activiteiten werden gepland om het belang van zijn tabel in de kijker te plaatsen. In het tijdschrift Mens & Molecule (MeMo) verscheen een tweeluik ter gelegenheid van Mendelejev's honderste sterfdag - de Mendeljev Code genaamd. Beide artikelen handelden over de wijze waarop Mendelejev op 17 februari 1869 de code ontcijferde die schuilging achter de elementen. Het volledige verhaal met bronvermeldingen van de citaten kan hier teruggevonden worden.
Enkele maanden later kregen de lezers van Mens & Molecule een poster cadeau waarop twee prachtige stripverhalen stonden, die naar aanleiding van de studiedag getekend waren. Het leven en het werk van Mendelejev werd op wonderbaarlijke wijze geïllustreerd door Chris Vandendriessche, alias Castor. In opdracht van de sectie Onderwijs & Opleidingen werd ook de boeiende geschiedenis van het periodiek systeem in stripvorm gegoten.
Uiteindelijk greep op 13 oktober 2007 de Dag van het Chemie Onderwijs plaats in Technopolis, Mechelen. Centraal stond een tentoonstelling omtrent Mendelejev en het periodiek systeem der elementen. Leerkrachten en docenten konden hier heel wat ideeën opdoen om dit onderwerp op een interactieve en interdisciplinaire manier in hun lessen te verwerken. Deze unieke tentoonstelling, opgesteld door Arnold Nevens, werd hier voor de eerste maal getoond, maar kan nog steeds op aanvraag op andere locaties, zoals scholen en openbare centra, tentoongesteld worden.
Na de ontvangst met koffie en verwelkoming door Jos De Sadeleer, voorzitter van KVCV, hield Pieter Thyssen een lezing over de elementen uit Mendelejev's leven. Aan de hand van drie autobiografische schetsen werd het meeslepende levenverhaal van de Russiche wetenschapper uit de doeken gedaan. Een live optreden met Mendelejev volgde en het eerste exemplaar van de Mendelejev biografie werd door Jean Van de Weerdt, voorzitter van de sectie Onderwijs & Opleidingen, overhandigd aan de auteur, Pieter Thyssen, en boekillustrator, Chris Vandendriessche.
Verschillende experimentatoren van de hogescholen en universiteiten van Vlaanderen voerden spectaculaire experimenten uit met de elementen van het periodiek systeem - gaande van koolstofslangen en termietreacties tot Isostar wandklokken en het maken van roomijs met vloeibare stikstof. Verrassende wetenswaardigheden omtrent de elementen werden op ludieke wijze verteld en met beelden en video-opnamen verduidelijkt. Ook hier konden de 180 aanwezige chemieleerkrachten en docenten inspiratie opdoen om hun lessen aantrekkelijker te maken.
In de namiddag stond een tweede lezing door Pieter Thyssen op het programma. Ditmaal handelde de lezing over de ontstaansgeschiedenis van het periodiek systeem, via de transmutatie der elementen en de tellurische schroef tot de wet der octaven en de mythes omtrent Mendelejev's ontdekking. Ook hier overhandigde Jean Van de Weerdt het eerste exemplaar van het boekje over de geschiedenis van het periodiek systeem aan de auteur, Herman Van Elst. Tegelijkertijd greep er een minisymposium plaats omtrent de elementenanalyse, georganiseerd door de sectie Analytische Chemie.
Elke deelnemer kreeg ook een syllabus mee met de informatie over de lezingen en de tentoonstelling, een exemplaar van het stripverhaal, een stap-voor-stap handleiding van de getoonde experimenten, en de twee boekjes over het leven en werk van Mendelejev en de geschiedenis van het periodiek systeem. Dat de Dag van het Chemie Onderwijs een groots succes was bleek nogmaals uit de verschillende positieve evaluaties die naar de sectie Onderwijs & Opleidingen verstuurd werden.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Verslaggever