Chemie van de Polymeren

Eén van de bestuursleden van de sectie heeft een handboek gepubliceerd over polymeerchemie, "Chemie van de Polymeren".

 

Etienne Jooken
Chemie van de Polymeren
Uitgeverij Acco, Leuven, 2007
ISBN: 978-90-334-6685-4

De focus van het Chemie van de Polymeren ligt duidelijk op enerzijds de organische chemie die nodig is om polymeren te maken, anderzijds op de fysicochemische aspecten van polymeerchemie. Na een inleidend hoofdstuk wordt achtereenvolgens de synthese van de belangrijkste, epoxyharsen, formaldehydeharsen en de verschillende synthesemechanismen van de vinylpolymeren.

Bij de fysicochemische aspecten van de polymerisatiereactie wordt de nadruk op zowel de thermodynamische als de kinetische aspecten gelegd. Achtereenvolgens worden de thermodynamica van polymeeroplossingen en de polymerisatiereactie behandeld, gevolgd door de bespreking van de kinetische aspecten van deze reactie. Tot slot wordt ook aandacht besteed aan de copolymerisatie en de technieken van industriële polymerisatie.

Dit boek is bedoeld voor studenten aan het hoger onderwijs die in het kader van hun opleiding een cursus polymeerchemie volgen. Het uitgangspunt is dat de student een eerder beperkte kennis heeft van de organische en fysicochemie. Daarom worden de belangrijkste basisprincipes van beide disciplines in het kort herhaald. Tegelijk wordt toch gestreefd naar een grondige en diepgaande behandeling. Daarom wordt ook elk hoofdstuk afgesloten met enkele oefeningen.

De auteur doceert o.a. polymeerchemie aan de Katholieke Hogeschool Brugge Oostende te Oostende.

Klik hier voor de volledige inhoudsopgave. 

Bijkomende materialen:

Powerpointbestanden met nagenoeg alle figuren uit het boek kunnen als zip-bestand gedownload worden. Klik hier.

Docenten die het boek adopteren als belangrijkste tekst voor hun cursus, kunnen via de auteur de oplossingen van alle oefeningen bekomen. Als bijkomende illustratie is ook een DVD beschikbaar met een aantal korte films over diverse aspecten van industriële en laboratoriumsynthesen van polymeren. Op deze DVD staan de volgende films:

Titel duur Illustratie bij:
End-to-end distance
Nylon
Polylactate glycolate
Polyethylene
Polypropylene
Polyacetylene
5'03"
6'45"
9'35"
11'30"
3'40"
12'40"
§ 2.7.5
§ 3.4
§ 3.3 - § 3.5
§ 4.2 - § 4.7
§ 4.7
§ 4.7.2

Alle films zijn Engels gesproken, zonder ondertitels.

De Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. kan je concteren via e-mail.