Zuurdesem: de toekomst van het brood ligt in zijn verleden

08 november 2023 19:15 – 22:30
Locatie: De Krook (Zaal ‘de Blauwe Vogel’), Platteberg 11, Gent, Belgium
Categorie: Voeding

Studieavond met Stefan Cappelle, Group Fermentation Director, Puratos

Zuurdesem of simpelweg desem, is een van de oudste fermentatie-producten die door de mens gedomesticeerd werd en heeft de voorbije 10000 jaar een enorme evolutie doorgemaakt. Van het mysterieuze bubbelende papje om brood te rijzen via een bijna volledig teloorgang tijdens de industriële revolutie door de efficiëntie van bakkersgist, naar momenteel terug een trendy en gezonde manier om van brood te genieten.

De wetenschap en inzichten rond desem zijn eveneens de voorbije decennia enorm snel geëvolueerd. Waar vroeger een desem traditioneel overgedragen werd van de ene generatie naar de volgende om dagelijks brood te kunnen voorzien voor de familie, heeft momenteel de desem niet louter de functie om het deeg te rijzen en een karakteristieke smaak te ontwikkelen. Extra voordelen van desem rond gezondheidsaspecten en vertering zijn zeker even belangrijk geworden.

Analysemethodes laten ons toe dieper te kijken in wat elke melkzuurbacterie capabel is om transformeren. Dit is zowel de afbraak van anti-nutritionele componenten in bloem als de productie van bio-actieve componenten die kunnen bijdragen aan de gezondheid.

De opties voor desem zijn eindeloos en de toekomst van het brood ziet er veel belovend uit dankzij de heropleving van desem. Bij Puratos is de enigste desembibliotheek ter wereld gevestigd waar er om en bij de 150 traditionele desems worden bewaard, ververst en bestudeerd. Dit leidt voortdurend tot nieuwe inzichten in dit uiterst interessante ecosysteem van bacteriën en gisten en zijn een solide basis voor de broodontwikkelingen van morgen.

Tijdens deze studieavond zal Stefan Cappelle, Group Fermentation Director bij Puratos, ons onderdompelen in de wereld van brood en zuurdesem. Vertrekkende vanuit het verleden zal hij ons een beeld geven van wat zuurdesem is, aangevuld met de voordelen ervan, om finaal een toekomstperspectief mee te geven. Aansluitend wordt er ook een korte degustatie voorzien.

Niet alleen voor wetenschappers, productontwikkelaars, labomanagers, kwaliteitsverantwoordelijken, … interessant, maar in feite voor iedereen die met voeding bezig is.

Programma

19u15: Ontvangst met broodjes
20u00: Lezing met aansluitend Q&A
21u30: Afsluiting met een drankje

Plaats

De Krook
M. Makebaplein 1
9000 Gent
Zaal ‘de Blauwe Vogel’

Bereikbaarheid

De Krook ligt in het Gentse autovrije stadscentrum, maar is vlot bereikbaar met het openbaar vervoer. Er zijn ook parkings voor auto’s en fietsen in de onmiddellijke omgeving.

Via openbaar vervoer: met de trein via het station Gent-Sint-Peters is Gent vanuit diverse richtingen gemakkelijk bereikbaar. Van daaruit zijn er verschillende tram- en busverbindingen met halte ‘Zuid’, die op 200 meter van de Krook ligt.
Met de wagen: betalend parkeren is mogelijk in parking Gent Zuid. Andere mogelijke parkings in de omgeving zijn Kouter, Savaanstraat en Sint-Pietersplein.
Met de fiets: er is een gratis overdekte fietsenparking aan de M. Makebaplein.

Prijs

Early bird t/m 22 oktober 2023

  • Niet-lid KVCV : €50
  • Lid KVCV : €30
  • Student: €25
  • Student + KVCV lid: €20

Tarief vanaf 23 oktober 2023

  • Niet-lid KVCV : €90
  • Lid KVCV : €50
  • Student : €40
  • Student + KVCV lid: €30

 

Alle tarieven bevatten €2 servicekosten. Annuleren met terugbetaling (excl. servicekosten) is mogelijk tot 1 november 2023 (19u15).

Koop hier uw ticket

 

Kalender

Zoeken