Wenst u een activiteit te laten opnemen in deze lijst? Geef uw activiteit door via dit formulier.

 

Computational and Omics Analyses providing new Leads for improving Streptomyces Lividans for Heterologous Protein Production

ic-school-black-48dp-14
Categorie
Doctoraatsverdediging
Datum
2021-04-14 17:00
Locatie
KU Leuven, Thermotechnisch Instituut, Aula van de Tweede Hoofdwet, 01.02 - Kasteelpark Arenberg 41
3001 Leuven, België

Promovendus/a: Wouter Daniels

Promotor(en): Prof. dr. ir. Kristel Bernaerts

Het gebruik van micro-organismen of hun enzymen in de industrie is alomtegenwoordig en een essentieel onderdeel van een duurzame, biogebaseerdeeconomie. Onderdeel van de industriële biotechnologie is de recombinante productie van biomoleculen, zoals industriële enzymen, therapeutische eiwitten en bioactieve moleculen. Een breed gamma gastheercellen is hiervoor beschikbaar. Geen enkele gastheer is echter in staat alle gewenste biomoleculen tot op commercieel aanvaardbare niveaus te produceren. Een interessante gastheer, onder andere door zijn hoge secretiecapaciteit, is Streptomyces lividans.

Dit doctoraat beoogt de verdere verbetering van S. livdians als industriële gastheercel door gerichte genetische modificaties door te voeren. Hiertoe worden verschillend bioreactorexperimenten uitgevoerd, waarbij telkens zowel de genexpressie als de fluxen doorheen het metabolisme van S. lividans in kaart worden gebracht. De genexpressie- en fluxdata zullen worden geïntegreerd ineen mathematisch model dat als basis zal worden gebruikt voor genetische stamverbetering.

Concreet zal de productie van cellulase en xyloglucanase, twee industriële enzymen met toepassingen in o.a. de papier-, textiel-, en biobrandstofindustrie, worden bestudeerd. Eveneens zal het effect worden bestudeerd van het verminderen van de metabole balast door een genoomreductie waarbij de genen voor verschillende niet-essentiële metabole pathways worden verwijderd. In de genoomgereduceerde stam zalzowel de productie van cellulase, als rebeccamycin worden bestudeerd. Rebeccamycin is een metaboliet met aanzienlijke antitumorale eigenschappen.
 
 

Alle datums

  • 2021-04-14 17:00

Powered by iCagenda

Meer activiteiten

Bezoek de website van volgende organisaties om hun activiteiten te bekijken:

Mens & Molecule