Chemieleerkracht.be
Een platform, een inspiratiebron voor de leerkracht chemie/natuurwetenschappen/ STEM.
In de lerarenopleiding BASO van de UCLL te Diepenbeek leiden we studenten op tot leerkrachten voor onderwijsvakken chemie/natuurwetenschappen/STEM in de eerste en tweede graad van het secundair onderwijs. Hierbij proberen we vakkennis, praktijk en vakdidactiek zodanig aan te brengen dat studenten elke chemie-inhoud zinvol over kunnen brengen aan hun (toekomstige) leerlingen. Vakkennis, passie, verwondering, uitdagen zijn hierbij sleutelbegrippen.
Tijdens de opleiding ontwikkelen en verzamelen we samen met de studenten heel wat kant-en-klaar leermateriaal, werken we vernieuwende en uitdagende experimenten en projecten uit, onderzoeken we hoe multimedia zinvol in te zetten is in de klas. Al het materiaal hebben we samengebracht op de website: www.chemieleerkracht.be.
De doelgroep voor de website is in eerste instantie de leerkracht. De leerkracht kan het kant-en-klaar leermateriaal in zijn klas gebruiken, waardoor ook de chemie/wetenschappen/STEM-leerling een doelgroep is. Op deze manier willen we de belangstelling voor wetenschap bij de jeugd verhogen.
Op dit moment brengen we met chemieleerkracht.be de chemie in de klas vanuit verschillende invalshoeken: 2000 uitgewerkte en uitgeteste experimenten, 120 gezelschapspellen, 100 quizzen, 600 simulaties, 500 filmfragmenten, 500 Ipad-apps, veilig werken in het labo, stockbeheer, interessante bronnen...
Het is de bedoeling om het platform zeer regelmatig aan te vullen, te actualiseren en met nieuwe rubrieken uit te breiden. We denken hierbij aan:
- het ontwikkelen van oefenpakketten rond bepaalde chemie-items die uit ervaring leerlingen moeilijk vinden;
- uitwerken van een historische tijdslijn met mijlpalen chemie;
- verzamelen en didactisch vertalen van verantwoorde proefjes voor leerlingen kleuter- en lager onderwijs;
- verzamelen van leermateriaal, inventariseren van onderwijsinitiatieven vanuit de industrie wat bruikbaar is in het wetenschappen/STEM-onderwijs.
Bij de uitbouw van het platform zijn we ook voortdurend opzoek naar samenwerking, zowel vanuit onderwijs als industrie.
Voor verdere informatie kan u contact opnemen met Filip Poncelet via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..