Wenst u een activiteit te laten opnemen in deze lijst? Geef uw activiteit door via dit formulier.

Tinder voor chemicaliën

Categorie
Lezingen
Datum
2020-02-19 19:30 - 21:30
Locatie
Auditorium Permeke - De Coninckplein 25, 2060 Antwerpen

Onderzoekers in de opleidingen chemie en toegepaste informatica aan de Karel de Grote Hogeschool (KdG) zochten ecologische en veilige alternatieven voor schadelijke oplosmiddelen of solventen. Ze ontwikkelden een gebruiksvriendelijke softwaretool die bedrijven helpt om duurzame alternatieven te vinden voor schadelijke verdunners. Een Tinder voor solventen dus.

“Solventen worden gebruikt in verf, reinigingsmiddelen, lijm en inkt en in chemische productieprocessen”, vertelt onderzoeker Hannes Sels. ”Ze zijn meestal brandbaar, toxisch, niet-hernieuwbaar of niet-bio-afbreekbaar. Er zijn duurzame alternatieven, maar de zoektocht daarnaar is tijds- en arbeidsintensief. Daarom ontwikkelden wij een soort Tinder voor solventen: bedrijven kunnen met onze software op zoek gaan naar een duurzaam alternatief.”

De softwaretool heet ‘Sussol’ (Sustainable Solvents Selection and Substitution Software) en kent alle eigenschappen van de verschillende oplosmiddelen. Bedrijven kunnen de naam ingeven van het solvent dat ze gebruiken. De tool zoekt dan soortgelijke verdunners en kiest daaruit de meest duurzame. Net als Tinder vindt de software dus een match die bij hen past.

 
 

Alle datums

  • 2020-02-19 19:30 - 21:30

Powered by iCagenda

Meer activiteiten

Bezoek de website van volgende organisaties om hun activiteiten te bekijken:

Download de KVCV Android APP

Get it on Google Play

Mens & Molecule