Wenst u een activiteit te laten opnemen in deze lijst? Geef uw activiteit door via dit formulier.

MYRRHA: innovatie en opportuniteiten

Categorie
Lezingen
Datum
2020-04-29 18:00 - 22:00
Locatie
Het Ingenieurshuis - Desguinlei 214, 2018 Antwerpen

Het MYRRHA-project zorgt ervoor dat België zijn leidinggevende wereldpositie in nucleaire research verzekert. Dit Accelerator Driven System (een door een deeltjesversneller aangedreven reactor) zal baanbrekend onderzoek en ontwikkeling toelaten in vele domeinen en bijdragen aan duurzame ontwikkeling.

 

Sprekers

Lucia Popescu: MYRRHA en innovatie in nucleaire geneeskunde

Nucleaire geneeskunde speelt een bijzonder belangrijke rol bij het correct diagnoseren en behandelen van kanker. Radio-isotopen maken het mogelijk om tumoren nauwkeurig te lokaliseren en kunnen ook ingezet worden voor bestraling. De BR2-reactor bij het SCK•CEN voorziet nu al in ongeveer 25% van het aanbod op globaal niveau. Met MYRRHA kunnen we nog een stap verder gaan. Niet alleen zal MYRRHA alle gekende radio-isotopen kunnen aanmaken. MYRRHA zal ook onderzoek naar en productie van een nieuwe generatie van theranostische radio-isotopen mogelijk maken.

Luca Fiorito: Hoe MYRRHA het probleem van kernafval mee oplost

Om kernenergie verder te optimaliseren als duurzame leverancier van energie moeten oplossingen gevonden worden voor het bestaand en toekomstig nucleair afval. Dankzij innovatief onderzoek naar transmutatie zal MYRRHA de behandeling van nucleair afval in een volgende fase brengen. Het eindresultaat van dit onderzoek zal leiden tot kleinere radiotoxiciteit van het overblijvende afval en zal ook de voetafdruk van dat afval verminderen. Dit zal op zijn beurt een positief effect hebben op de berging.

Hamid Aït Abderrahim: MYRRHA en opportuniteiten voor bedrijven en researchers

Met een begroting van ruim anderhalf miljard schept MYRRHA opportuniteiten voor bedrijven en researchers. Het project voorziet in een strakke timing om in drie fasen een deeltjesversneller, twee target stations en een lood-bismutgekoelde reactor te bouwen, met bijhorende nutsfaciliteiten. MYRRHA creëert ook enorme mogelijkheden voor research, onder andere inzake nucleaire geneeskunde, fundamentele fysica en materialenonderzoek voor fusiereactoren. Dankzij de ligging in Mol bevinden Belgische bedrijven, ondernemers, werknemers en wetenschappers zich in een bevoordeelde positie om deel te nemen aan dit innovatief project.

 

Tijdschema

18.00u : aanmelding met een ontvangstbroodje
19.00u : aanvang van de lezingen
21.30u : netwerkingsreceptie
22.00u : einde

 
 

Alle datums

  • 2020-04-29 18:00 - 22:00

Powered by iCagenda

Meer activiteiten

Bezoek de website van volgende organisaties om hun activiteiten te bekijken:

Download de KVCV Android APP

Get it on Google Play

Mens & Molecule