Wenst u een activiteit te laten opnemen in deze lijst? Geef uw activiteit door via dit formulier.

Oxidative stability of omega-3 long chain poly-unsaturated fatty acids in vegetable purees enriched with microalgae

Categorie
Doctoraatsverdediging
Datum
2019-06-13 17:00
Locatie
KU Leuven Campus Kortrijk, C611 - Aula, 00.611 - Etienne Sabbelaan 53
8500 Kortrijk, België

Promovendus/a: Lore Gheysen

Promotor(en): Prof. dr. ir. Imogen Foubert, Prof. dr. Luc De Cooman

Het belang van omega-3 langketen poly-onverzadigde vetzuren (n‑3 LC PUFA) wordt steeds vaker onder de aandacht gebracht aangezien ze bijdragen tot de hersenontwikkeling en de preventie van hart- en vaatziekten. Momenteel is vis de belangrijkste bron van n-3 LC-PUFA, maar deze staat de laatste tijd eerder in een negatief daglicht ten gevolge van overbevissing en de accumulatie van toxische componenten (PCB’s, dioxines, lood, …). Microalgen zijn de primaire producenten van n-3 LC-PUFA en hebben reeds hun potentieel getoond als alternatieve, duurzame en vegetarische (en zelfs veganistische) bron.

Het doel van dit doctoraatsonderzoek was om het potentieel van microalgen als alternatieve bron van n-3 LC-PUFA in groentengebaseerde producten (bv. soepen, smoothies, etc.) in detail te onderzoeken. Deze voedingsproducten zijn essentieel in een gezond dieet en bevatten hoogwaardige componenten zoals vezels en antioxidanten. Dit onderzoek heeft de nadruk gelegd op het bestuderen van de invloed van toedieningsvorm, microalgensoort en type groentenpuree op de n‑3 LC‑PUFA- en antioxidantconcentratie. Daarnaast werd de oxidatieve stabiliteit van de aangerijkte groentenpurees onderzocht.

Dit doctoraatsonderzoek bracht belangrijke inzichten bij omtrent de oxidatieve stabiliteit van groentenpurees aangerijkt met microalgen. Er kon geconcludeerd worden dan vooral fotoautotrofe microalgen de gewenste bron zijn om een groentenpuree rijk n-3 LC-PUFA met een hoge oxidatieve stabiliteit te maken. Groentenpurees aangerijkt met fotoautotrofe microalgenbiomassa bleven oxidatief stabiel, onafhankelijk van het type groentenpuree en microalgensoort. De aanwezigheid van carotenoïden uit de microalgen zelf, leidde tot een hogere oxidatieve stabiliteit van deze aangerijkte groentenpurees. Carotenoiden afkomstig uit de groentenpuree droegen bij aan de oxidatieve stabiliteit, maar waren op zichzelf onvoldoende om de groentenpuree aangerijkt met heterotrofe microalgen of visolie stabiel te houden.
 
 

Alle datums

  • 2019-06-13 17:00

Powered by iCagenda

Meer activiteiten

Bezoek de website van volgende organisaties om hun activiteiten te bekijken:

Download de KVCV Android APP

Get it on Google Play

Mens & Molecule