Chocolade: de chemie achter de smaak

22 February 2024 19:15 – 22:30
Location: VUB, campus Etterbeek, Pleinlaan 2, Elsene, België
Category: Food Chemistry

Studieavond met Nathalie De Clercq en Stefan Vervliet (Cargill)

Chocolade is een verrukkelijke lekkernij die de zintuigen streelt. Met zijn rijke smaak, textuur en veelzijdigheid is het niet alleen een zoete verwennerij, maar ook een bron van genot voor de fijnproevers. Van boon tot chocolade is een fascinerend traject met een complex samenspel van moleculen en reacties.

Tijdens deze studieavond starten Nathalie De Clercq en Stefan Vervliet van Cargill hun uiteenzetting vanaf de rijpe cacaovrucht. Er zal besproken worden welke factoren en processen leiden tot de gewenste kleur en smaak in de verschillende cacao-ingrediënten (cacaomassa, cacaoboter, cacaopoeder). Deze ingrediënten vormen met suiker en eventueel melk een harmonieus samenspel in het finale eindproduct, chocolade. Het maken van chocolade vraagt opnieuw verschillende processtappen en vakmanschap. Er zal dieper ingegaan worden op de verschillende stappen en hoe deze de finale smaak en eindkwaliteit beïnvloeden. Na de theorie is het tijd om de wetenschap te ervaren in een korte proefsessie.

Niet alleen voor wetenschappers, projectontwikkelaars, labmanagers, kwaliteitsverantwoordelijken, … interessant, maar in feite voor iedereen die smult van chocolade!

Programma

19u15: Ontvangst met broodjes
20u00: Lezing met aansluitend Q&A
21u30: Afsluiting met een drankje

Plaats

Vrije Universiteit Brussel - Main Campus Etterbeek, Gebouw D
Pleinlaan 2
1050 Brussel

Bereikbaarheid

Via openbaar vervoer: MIVB: Metro 5 (halte: Pétillon), Tram 7 & 25 (halte: VUB), Bussen 95 (halte: Etterbeek Station), 34 (halte: Arsenaal), 71 (halte: Delta). De Lijn: Bussen 341, 348, & 349 (halte: Etterbeek Station). NMBS: Stations Etterbeek en Delta of Brussel Centraal in verbinding met Metro 5.
Met de wagen: VUB Main Campus heeft een parking op het gebouw. Bezoekers rijden binnen via Toegang 6 en parkeren onder gebouw Y.

Prijs

Early bird t/m 22 januari 2024:

  • Student, KVCV-lid: €5
  • Student, WK-lid: €7,5
  • Student, geen KVCV-lid: €10
  • Niet-student, KVCV-lid : €25
  • Niet-student, geen KVCV-lid: €40

Tarief vanaf 23 januari 2024:

  • Student, KVCV-lid: €10
  • Student, WK-lid: €15
  • Student, geen KVCV-lid: €20
  • Niet-student, KVCV-lid : €45
  • Niet-student, geen KVCV-lid: €75

 

Alle tarieven bevatten €2 servicekosten. Annuleren met terugbetaling (excl. servicekosten) is mogelijk tot 15 februari 2024 (19u15).

 

Koop hier uw ticket

 

Dit event wordt mede mogelijk gemaakt door

 

 

Search an event