Een goede gezondheid begint in je darmen: de chemie achter de schermen

21 September 2023 19:15 – 22:30
Location: Bibliotheek Utopia (Zaal ‘De Geuzen’), Utopia 1, Aalst, Belgium
Category: Food Chemistry

Op donderdag 21 september ontvangen we Prof. Dr. Em. Richard Ducatelle voor een lezing met als titel ‘Een goede gezondheid begint in je darmen: de chemie achter de schermen’.

We hebben er allemaal baat bij, we zijn er allemaal mee bezig: onze gezondheid, en het effect van voeding erop. Er wordt veel verteld, maar wat doen bepaalde componenten nu echt met ons lichaam?
Denk bv. aan vezels. Ze zijn gezond, maar hoe komt dat eigenlijk? De verschillende soorten vezels die we opnemen via voeding, zijn chemisch anders qua samenstelling, dus ook in functionaliteit variëren ze. Via de media worden we ook overspoeld met mogelijkheden voor vegetarische en veganistische eetpatronen. Bijkomend wordt er soms ook ingezet op consumptie van veel eiwit. Zijn dergelijke eetpatronen met een andere samenstelling gezond, en in welke mate speelt het darm microbioom hier een rol in?

Tijdens deze studieavond zal Prof. Dr. Em. Richard Ducatelle op basis van wetenschappelijk onderzoek bij dieren gefundeerde antwoorden formuleren. Door één parameter in het rantsoen van dieren te wijzigen en daarop onderzoek uit te voeren, kunnen we veel leren over zowel positieve als negatieve effecten van diverse voedselcomponenten, ook over het menselijke eetpatroon.

Niet alleen voor wetenschappers, productontwikkelaars, labomanagers, kwaliteitsverantwoordelijken, … interessant, maar in feite voor iedereen die met voeding bezig is.

Programma

19u15: Ontvangst met broodjes
20u00: Lezing met aansluitend Q&A
21u30: Afsluiting met een drankje

Plaats

Bibliotheek Utopia
Utopia 1
9300 Aalst
Zaal ‘De Geuzen’

Bereikbaarheid
Via openbaar vervoer: vanaf het station ben je na ongeveer 5 minuten ter plaatse (via de Albert Liénartstraat). De dichtst bijzijnde bushalte is Aalst Station.
Met de wagen: betalend parkeren is mogelijk in parking De Post of De Ridderstraat, of bij Indigo Parking Post Aalst.

Prijs

Early bird t/m 31 augustus 2023

  • Niet-leden KVCV: €60
  • Leden KVCV: €30
  • Studenten: €15

Tarief vanaf 1 september 2023

  • Niet-leden KVCV: €90
  • Leden KVCV: €50
  • Studenten: €25

Alle tarieven bevatten €2 servicekosten. Annuleren met terugbetaling (excl. servicekosten) is mogelijk tot 14 september (19:15).

Koop hier uw ticket

 

Search an event