Studiedag Giftige Planten en hun Toxines - wetgeving, controle en beheersing van giftige planten in de voedselketen

06 December 2018 09:00 – 16:30
Location: Plantentuin Meise, Nieuwelaan 38, Meise, Vlaanderen, België
Category: Food Chemistry

De toxiciteit van sommige planten is al eeuwen gekend. In de oudheid werd extract van gevlekte scheerling (Conium maculatum) als probaat middel gebruikt om tegenstanders uit te schakelen of om executies van veroordeelden uit te voeren. Zo werd Socrates geëxecuteerd door het drinken uit een gifbeker met extract van gevlekte scheerling.

Accidenteel kan ook gif ingenomen worden. In de natuur, maar ook in onze tuinen en parken staan, zonder het zelf te beseffen, erg giftige planten. Giftige planten gelijken soms heel erg sterk op eetbare varianten waardoor mensen per ongeluk een giftig i.p.v. een eetbaar exemplaar verorberen of verwerken in de maaltijd. Giftige planten kunnen mee geoogst worden waardoor de voedselketen gecontamineerd wordt met deze toxines. Nutsdieren kunnen ziek worden (of zelfs sterven) door het eten van toxische planten en zijn zo een mogelijke bron voor besmetting van melk– en vleesproducten.

Tijdens deze ééndaagse studiedag gaan we dieper in op verschillende aspecten van giftige planten en hun toxines in de voedselketen. Er zal een overzicht gegeven worden van de verschillende toxische planten en toxines. We gaan ook dieper in op de wetgeving en controle, op de analytische technieken om deze toxines op te sporen, op de gehaltes aan plantentoxines in de voeding en in het veevoeder, op de gezondheidseffecten en op de preventie en beheersing van giftige planten en toxines in de voedselketen.

Programma

  • Overzicht plantentoxines, RIKILT, Dr. Monique De Nijs
  • Vergiftigingen met planten, ANTI-GIFCENTRUM
  • Het Belgisch plantenbesluit, NAREDI, Ind. Apr. Solange Vynckier
  • Begeleid bezoek aan de plantentuin, rondleiding geneeskrachtige en toxische planten
  • Food contamination with pyrrolizidine alkaloids, SCIENSANO, Dr. Jean-François Picron
  • LC-MS/MS methodologie voor het bepalen van plantentoxines in voedingssupplementen, ILVO, Dr. Els Van Pamel
  • Beheersing van voedselveiligheid en wettelijkheid van voedingssupplementen via de sectoriële autocontrolegids, UGent, Prof. Liesbeth Jacxsens
  • Legale context voor plantengebaseerde gezondheids- middelen in België onder het oog van een fabrikant, EHPM, Michel Horn
  • Zijn toxische planten een uitdeinend probleem in onze teeltsystemen? UGent, Prof. G. Haesaert

Deelname prijzen

Leden KVCV: € 190
Niet leden: € 240 Studenten: € 135

(Inclusief lunch en begeleid bezoek aan de tuin, prijzen zijn inclusief BTW)

Alimento komt tussen voor € 130 pp voor bedrijven waarvan de deelnemers ressorteren onder Paritair Comité 220 (max 3 personen per bedrijf). Het bedrijf hoeft hiervoor geen verdere actie te ondernemen.

Inschrijven

Inschrijven kan online via dit formulier.

Folder

Bekijk de folder in PDF.

Contact

Bij vragen over deze studiedag kan u contact opnemen via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

102e activiteit van KVCV-VOEDING met de medewerkering van Els Daeseleire (ILVO), Bruno De Meulenaer (UGent), Sarah De Saeger (UGent), Rudy Calders (PIH), Guy Temmerman (ex-FAVV) en Joris Van Loco (SCIENSANO)

Search an event