Forensische chemie: CSI Belgium

18 November 2019 19:00 – 22:00
Location: Universiteit Antwerpen, Campus Groenenborger, Lokaal V.008, Groenenborgerlaan 171, Antwerpen, België
Category: Young

Lezing door Dr. Gert De Boeck (NICC)

Wat hebben chemie en sporenonderzoek op een plaats delict met elkaar gemeen? Meer dan u denkt! Het oplossen van misdaden met behulp van wetenschappelijke technieken is niet langer fictie, maar dagdagelijkse realiteit. Meer nog, als de verdachte zwijgt, spreekt sporenanalyse. Grote of kleine inbreuken laten zonder uitzondering sporen na. En net het onderzoek van die materiële bewijzen draagt, vroeg of laat, bij aan de oplossing van het mysterie zodat de waarheid haarfijn blootgelegd wordt.

Gert De Boeck geeft een overzicht van de wetenschappelijke methodes die vandaag de dag gebruikt worden om de waarheid te achterhalen. Verschillende domeinen zoals DNA-onderzoek, drugsanalyses, onderzoek van haren en textiel, schotrestenonderzoek... komen aan bod en worden aan de hand van voorbeelden en cases aan de praktijk getoetst.

Het NICC is een federale wetenschappelijke instelling die deel uitmaakt van de Federale Overheidsdienst Justitie. Het werkterrein is breed en de zwaartepunten liggen op het uitvoeren van gerechtelijke analyses, het creëren van nationale forensische databanken en het opleiden van magistraten en politie.

Toegang tot de lezing is gratis voor KVCV-leden, leden van KDA betalen 2 EUR en anderen betalen 4 EUR. Betalen gebeurt ter plaatse, cash of elektronisch (Maestro/Visa/Mastercard, kan ook contactloos).

De lezing gaat door aan de Universiteit Antwerpen, Campus Groenenborger, lokaal V.008.

Inschrijving is niet verplicht maar wordt sterk aanbevolen. Klik hier om te registreren.

Aansluitend aan de lezing nodigen we u uit voor een receptie in de wandelgangen.

Search an event