Kekulé Jeugdnamiddag
Wetenschap uit de ruimte: ook voor jou
Voor wie?: klassen van de 2de graad secundair onderwijs
Beste leerkracht
Bent u op zoek naar een inspirerende namiddag rond wetenschap voor leerlingen uit de 2de graad? Wilt u hen kennis laten maken met actueel wetenschappelijk onderzoek? Zet u hen graag aan het denken over de rol van wetenschap in ons dagelijks leven? Dan bent u van harte welkom op onze lezingennamiddag over wetenschappelijk onderzoek in de ruimte.
We verdiepen ons dan in de wereld van de bacteriën: soms ongewenste en gevaarlijke verstekelingen tijdens een ruimtereis, maar - helaas - onmogelijk volledig te weren. Gelukkig zijn bacteriën in de ruimte ook erg nuttig: een weldoordacht recyclagesysteem kan ze inschakelen om afval af te breken en voedsel te produceren. Handig tijdens verre ruimtevluchten! Dr. Nathalie Leys, hoofd van de eenheid Microbiologie binnen de expertisegroep Moleculaire en Cellulaire Biologie van het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK), vertelt er alles over in haar voordracht “Het nut van micro-organismen voor de mens in de ruimte”.
Prof. dr. Floris Wuyts / drs. Angelique Van Ombergen, Antwerp University Research centre for Equilibrium and Aerospace (AUREA) & Laboratory of BioMedical Physics (BIMEF), Universiteit Antwerpen, hebben vooral ervaring met – het evenwichtsorgaan van - astronauten en kosmonauten. Zij vertellen met veel enthousiasme over meetinstrumenten uit de ruimtevaart waar ze elke dag mee werken om de gezondheid van ruimtereizigers te meten en te ondersteunen. In “Hersenonderzoek in de ruimte en yoga” lichten zij toe hoe het onderzoek bij astronauten ook aardbewoners met evenwichtsproblemen helpt.
Na afloop van deze lezingen (elk 35 min.), kunt u met uw leerlingen nog enkele stands bekijken. Zo zal het SCK bijvoorbeeld een stand voorzien waar het duidelijk wordt waarom er in de ruimte getest wordt welke invloed straling en gewichtloosheid hebben op menselijke weefsels.