Lezing 'Made in Belgium: van Coke tot Ice'

04 mei 2023 19:00 – 21:30
Locatie: Universiteit Antwerpen, Campus Groenenborger, Groenenborgerlaan 171, Antwerpen, België
Categorie: Jong

Taal: De lezing zal in het Nederlands worden gehouden.

Spreker: Dr. Apr. Natalie Meert

Dr. Apr. Natalie Meert werkt sinds 2009 als gerechtsdeskundige in het labo ‘Drugs’ van het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC). Ze werkt mee aan gerechtelijke onderzoeken rond illegale drugsproductieplaatsen (“clan labs”). Ze volgde gespecialiseerde opleidingen bij o.a. DEA en Europol voor het ontmantelen van clandestiene drugslabo’s. Sinds 2018 is Natalie ook Adviseur Gevaarlijke Stoffen (AGS). Ze maakt deel uit van het Clan Lab Response Unit (C.R.U.)-team, een gespecialiseerd multidisciplinair team dat ter plaatse gaat bij de ontdekking van drugslabs maar ook van dump- en opslagplaatsen.

Abstract

België is al wereldwijd hofleverancier voor de productie van xtc en speed. Nu specialiseren drugsbendes zich in de productie van crystal meth en cocaïne-extractielabo’s. Samen met de drugslabo’s verspreidt zich het giftige afval, met alle risico’s van dien.

Natalie Meert geeft tijdens haar lezing een exclusieve kijk achter de schermen van de productie van synthetische drugs in België.
Grondstoffen (precursoren), een recept, het materiaal (‘hardware’), een locatie en laboranten (‘cooks’) zijn de belangrijkste elementen die nodig zijn voor de aanmaak van drugs.
Zowel het aantal als de grootte van de labo’s die worden ontdekt, blijven toenemen. Zo voorzien de drugsbendes de internationale markt van amfetamine (speed), MDMA (XTC) en metamfetmine (crystal meth). Daarnaast genereert de illegale drugsproductie veel chemisch afval dat her en der wordt gedumpt, wat erg belastend is voor het milieu.
Tijdens de lezing wordt ook een overzicht gegeven van de belangrijkste productieprocessen. De analytische methodes die gebruikt worden om het type productieproces, de capaciteit en de opbrengst te bepalen komen aan bod. Er wordt aandacht besteed aan nieuwe trends waarbij mobiele meetapparatuur wordt ingezet om ter plaatse al betrouwbare informatie te bekomen.
Ben je benieuwd hoe je een drugslabo in je buurt kan herkennen? Er worden enkele ‘tips and tricks’ meegegeven.

Praktisch

Locatie: Universiteit Antwerpen, Campus Groenenborger, lokaal V.008.

KVCV leden nemen gratis deel, leden van K.D.A. betalen 2 euro, anderen betalen 4 euro.

Betaling ter plaatse, cash of elektronisch (Maestro/Visa/Mastercard, kan ook contactloos)

Aansluitend aan de lezing nodigen we u uit voor een receptie in de wandelgangen.

Vooraf registreren via dit formulier is vereist.

Activiteit zoeken