Lezing: De cirkel rond? Aanpak van PFAS in Vlaanderen

27 april 2023 19:00 – 21:00
Locatie: Thomas More, Geel, Kleinhoefstraat 4, Geel, België
Categorie: Jong

Taal: De lezing zal in het Nederlands worden gehouden.

Spreker: Karl Vrancken (VITO)

Karl Vrancken (°1969) is onderzoeksleider circulaire economie bij VITO. Hij is verantwoordelijk voor de strategische aansturing van het onderzoeksprogramma Circulaire Economie. Hij is deeltijds hoofddocent aan de Universiteit Antwerpen (Dept. Bio-ingenieur), waar hij duurzaam materialenbeheer doceert. Hij was PFAS-Opdrachthouder voor de Vlaamse Regering, waarbij hij coördinatie en communicatie verzorgde in de PFAS-crisis in 2022. Hij heeft meer dan 25 jaar ervaring in de interactie tussen beleid en wetenschap, op vlak van duurzaamheid, met grote aandacht voor stakeholderinteractie. Hij is lid van de International Advisory Board van het Wuppertal Institute (Duitsland) en het Scientific Committee van het Europees Milieu Agentschap (European Environment Agency).

Na een opleiding tot Doctor in de Scheikunde (Universiteit Antwerpen, 1995), werkte hij als manager opleiding en ontwikkeling in de milieusector. Hij heeft brede ervaring als onderzoeker, project en team manager in projecten rond circulaire economie, afvalbeheer en -behandeling, secundaire grondstoffen, beste beschikbare technieken (BBT) en industriële emissies. Hij werkte voor het European IPPC Bureau (Sevilla, Spanje). Hij was mede-oprichter en interim Chief Operations Officer (iCOO) van de knowledge and innovation community (KIC) EIT Raw Materials (Berlijn, Duitsland).

Hij is een gerespecteerd expert en spreker rond circulaire economie en persistente chemische stoffen in de media en op verschillende nationale en internationale conferenties.

Abstract

De Oosterweelwerken vestigden in juni 2021 de aandacht van Vlaanderen op de grote PFAS-verontreiniging rondom de site van 3M. De Vlaamse Regering stelde Karl Vrancken aan als PFAS-opdrachthouder om coördinatie en communicatie te brengen in deze problematiek. Hij vormde een inhoudelijke expertengroep, een Commissie Grondverzet, ging in overleg met de verschillende betrokken partijen om hun standpunten te bespreken en zette een website en mailbox op om het bredere publiek te informeren. De PFAS-opdrachthouder ontwikkelde een stakeholderproces, gebaseerd op wetenschappelijke kennis met als doel om de beleidsmakers te informeren en vernieuwing in het beleid te brengen. Er werden concrete maatregelen genomen die de probleemsituatie rond 3M en de Oosterweelwerken oplossen en de basis werd gelegd voor een betere Vlaamse aanpak van de milieu- en gezondheidseffecten van chemische verontreiniging. De PFAS-crisis is een uiting van de grote milieu- en gezondheidsdruk waaronder we leven en moet een aanleiding zijn om verder na te denken over de omslag die we moeten maken naar duurzame consumptie en productie.

Praktisch

Locatie: Thomas More, campus Geel, auditorium 1.

KVCV leden nemen gratis deel, anderen betalen 4 euro.

Betaling ter plaatse, cash of elektronisch (Maestro/Visa/Mastercard, kan ook contactloos)

Aansluitend aan de lezing nodigen we u uit voor een receptie in de wandelgangen.

Vooraf registreren via dit formulier is vereist.

Activiteit zoeken