Explosieven: Chemie en Technologie - AFGELAST

19 maart 2020 19:00 – 21:30
Locatie: KU Leuven, Campus De Nayer, Jan De Nayerlaan 5, Sint-Katelijne-Waver, Vlaanderen, België
Categorie: Jong

Wegens de maatregelen om de verspreiding van het COVID-19 virus tegen te gaan zijn we genoodzaakt om deze lezing te annuleren.

Lezing door dr. Brecht Egle

Explosieven spreken tot ieders verbeelding, maar voor velen zijn deze fascinerende verbindingen gehuld in obscuriteit. In deze lezing proberen we daar verandering in te brengen door in vogelvlucht de ontwikkeling van explosieven te volgen langs de kraters van de geschiedenis. Beginnende in de naar zwavel geurende nevelen der tijd vinden we de oervader aller explosieven: buskruit, een oorspronkelijk artisanaal product dat ontzag en angst inboezemde. We passeren dan langs Alfred Nobel die, naast postuum sponsor van wetenschapsprijzen, ook het (redelijk) veilig gebruik van nitroglycerine mogelijk maakte en daarmee een aardverschuiving startte in de explosievenwereld. Vervolgens zijn we getuigen voor het dodelijke huwelijk van technologie en chemie tijdens de twee wereldoorlogen en maken kennis met een nieuwe generatie krachtige chemische explosieven. Uiteindelijk belanden we in het nu, waar we enkele van de laatste explosieve trends bekijken.

Aan het eind van de rit zullen we meer inzicht gekregen hebben in de wonderen der explosieven, zeer machtige maar grillige werktuigen van de mens.

Praktisch

  • Deelname is gratis voor KVCV leden. Leden van S-Kring betalen € 2. Niet-leden betalen € 4.
  • U kan ter plekke lid worden van KVCV. Voor studenten bedraagt dit slechts € 12/jaar.
  • Betalen gebeurt ter plaatse, cash of elektronisch (Maestro/Visa/Mastercard, kan ook contactloos).
  • Na de lezing nodigen we u graag uit op een aansluitende gratis receptie.

 

Activiteit zoeken