Avondlezing over biobrandstoffen: Biobrandstof uit genetische gewijzigde populieren
Avondlezing over biobrandstoffen: Biobrandstof uit genetische gewijzigde populieren
door prof. dr. Wout Boerjan
Het gebruik van fossiele brandstoffen en de ontbossing, liggen mee aan de basis van een wereldwijde verandering van het klimaat. Een deel van de oplossing van dit nijpend probleem kan wellicht gevonden worden in het gebruik van hernieuwbare en koolstof-neutrale bio-brandstof afkomstig uit planten.
Op dit moment wordt er gewerkt met een eerste generatie biogewassen, zoals koolzaad, voor de productie van bio-ethanol en biodiesel en er wordt research verricht naar een tweede generatie gewassen met een hogere opbrengst en geoptimaliseerde celwandstructuren. Veelbelovend als toekomstige energiebron zijn snel groeiende bomen zoals populieren.
Bio-ethanol ontstaat bij de gisting van suikers die vrijkomen bij de afbraak van cellulose door enzymen. De cellulose wordt beter en vollediger afgebroken naarmate er minder lignine aanwezig is en daarom wordt tijdens de verwerkingsfase de lignine eerst verwijderd. Dit is echer redelijk omslachtig.
Daarom werken we nu aan transgene populieren met minder lignine waarbij de aanwezige cellulose vlotter kan worden omgezet in ethanol. In mei 2009 werd, na langdurige politieke discussies, toestemming gegeven voor de aanplant van een eerste proefveld transgene populieren.
In deze presentatie krijgt u uit de eerste hand te horen welke voor- en nadelen biobrandtoffen bieden en welke moeilijkheden nog moeten overwonnen worden.