Processing Radioactive Waste in Belgium

18 March 2015 19:00 – 21:30
Location: MTC, Pauscollege Adrianus VI, Lokaal MTC 00.74, Hogeschoolplein 3, Leuven, Vlaanderen, België
Category: Young
Ticket Type Price Quantity
Standard Ticket Free N/A

Door Wim Bastiaens (Isotopolis)

Het cAt-project is het geïntegreerde project van oppervlakteberging in Dessel en biedt een langetermijnoplossing voor al het Belgische categorie A-afval, dat is laag- en middelactief kortlevend afval. Oppervlakteberging is een langetermijnoplossing die het afval op passieve wijze insluit en afzondert van mens en milieu. Dit gedurende de tijd die het afval nodig heeft om het grootste deel van zijn radioactiviteit te verliezen door verval van kortlevende elementen (300 jaar). Zo wordt de veiligheid gegarandeerd, zonder dat toekomstige generaties zich actief om het afval moeten bekommeren. Het project omvat de realisatie van de berging zelf maar ook van diverse randfaciliteiten.
Voor de insluiting en afzondering van het categorie A-afval worden opeenvolgende barrières aangebracht rond het afval. Het afval wordt eerst met behulp van immobilisatiemortel ingekapseld in een caisson (een betonnen kist met een wand van 12 centimeter dik en met een deksel), het resultaat noemen we een monoliet. De monolieten worden in grote betonnen modules geplaatst die na opvulling afgesloten en afgedekt worden. Momenteel wordt de vergunningsanvraag van het cAt-project geanalyseerd door het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC). Deze vergunningsaanvraag beschrijft het technisch concept maar toont ook de veiligheid van de toekomstige bergingssite aan, op korte en lange termijn.
Het cAt-project is het gevolg van de beslissing van de federale regering op 23 juni 2006 om het categorie A-afval te bergen in een oppervlaktebergingsinstallatie op een terrein op het grondgebied van Dessel, dat grenst aan de gemeente Mol. Uniek aan het cAt-project is dat het een performant en veilig bergingsconcept combineert met een breed maatschappelijk project voor de regio. Die geïntegreerde benadering moet resulteren in een bergingsinstallatie die veilig en betrouwbaar is én gedragen wordt door de omgeving.

Meer info: http://www.niras-cat.be

Toegang tot de lezing is gratis voor KVCV-leden, leden van Chemika betalen 2 EUR en anderen betalen 4 EUR (ter plaatse).

De lezing gaat door in lokaal MTC 00.74

Inschrijving is niet verplicht maar wordt sterk aanbevolen.

Aansluitend aan de lezing nodigen we u uit voor een receptie in de wandelgangen.

Schrijf je in voor deze activiteit.

Search an event