Symposium "Opkomst van de polymeerchemie met industriële toepassingen"

26 October 2012 10:00 – 00:00
Location: Technische Universiteit Eindhoven, Eindhoven, Noord-Brabant, Nederland
Category: History and Philosophy of Chemistry
Ticket Type Price Quantity
Standard Ticket Free N/A

Polymeren zijn niet meer weg te denken uit de westerse maatschappij. De geweldige groei in de toepassing van polymeren kon pas tot stand komen nadat het begrip van samenstelling, eigenschappen en productie methodes voldoende was ontwikkeld. Het gebruik van polymeren heeft de maatschappij geweldige voordelen opgeleverd, maar helaas kleven er aan het ongebreideld gebruik van polymeren ook negatieve aspecten. 

Nadat rubber via vulkaniseren een zeer aanzienlijk economisch belang vertegenwoordigde, is de rol van synthetische polymeren groter en groter geworden. Via het fundamentele werk van Baekeland, Staudinger, Ziegler, Natta, Carothers en vele anderen, is de polymeerchemie in een continue versnelling gekomen. Tijdens het symposium zullen we terug kijken op hun geweldige bijdrages en ook aandacht schenken aan twee industriële toepassingen (vezels & verpakkingen). 

Het belang van R&D is evident, maar hoe R&D binnen universiteit, industrie en toegepaste onderzoeksinstellingen in elkaar greep, is ook onderwerp van één van de lezingen op het symposium. 

Nieuwe antwoorden zullen nodig zijn op bestaande en toekomstige maatschappelijke vragen. De geschiedenis kan ons helpen om tot een beter begrip te komen. 

Graag nodigen wij geïnteresseerden in de ontwikkelingsgang van de polymeerchemie uit om in te schrijven op dit symposium. Wij denken hierbij specifiek aan (studerende) chemici, procestechnologen en onderwijsmensen met een interesse in dit boeiende en economisch belangrijke vakgebied.