Symposium Glas: een gloedvolle historie van ruim 3.000 jaar

14 November 2014 10:15 – 10:15
Location: Stadspodium “GO”, Doctor C. Voogdplein 90, Leerdam, Zuid-Holland, Nederland
Category: History and Philosophy of Chemistry

Glas heeft vanaf onze eerste kennismaking een nooit aflatende fascinatie uitgeoefend op de mens. Een hard broos materiaal onder normale omstandigheden en toch zo buigzaam en zo makkelijk vorm te geven bij hogere temperaturen. Voeg daaraantoe dat het materiaal prachtig doorzichtig is (glashelder) maar ook schitterend gekleurd kan worden middels speciale toevoegingen en het veelvuldige gebruik van glas in de kunst is niet verwonderlijk. Daarbij moet worden vermeld dat glas zeer inert is voor de meeste materialen en ook uit eenvoudige grondstoffen (zand, soda, kalk, ..) is samengesteld, zo ligt de toepassing van glas voor opslag/verpakking voor de hand. We moeten ons wel realiseren dat 3.000 jaar geleden gewone grondstoffen nog niet zo gewoon waren.

Nu is het verleidelijk te denken dat we zo langzamerhand alles wat er te weten valt ook wel weten van glas. Toch blijken er nog steeds onbeantwoorde of nieuwe wetenschappelijke vragen te zijn en vinden we steeds weer nieuwe verrassende toepassingen voor glas.

Graag nodigen wij geïnteresseerden in deze verrassende ontwikkelingsgang van glas uit om zich in te schrijven op dit symposium. Wij denken hierbij specifiek aan (studerende) chemici, procestechnologen en vooral ook aan mensen uit het onderwijs en de wereld van musea en kunst. Alle belangstellenden met interesse in dit zo unieke Phoenix-achtige materiaal zijn van harte welkom!

Programma

10.15 Ontvangst met koffie in Stadspodium GO

voorzitter: prof. em. Rob van Veen (CHG)

10.45 Welkom / introductie -- Arend-Jan Weijsters / Nationaal Glasmuseum Leerdam

11.00 Historisch overzicht van samenstelling / bereiding van glas. -- dr. Luc Megens / Rijksdienst Cultureel Erfgoed Amsterdam

11.30 Gebrandschilderd glas in de Nederlanden van de 15de tot de 18de eeuw-- prof.dr. Joost Caen / Univ. Antwerpen

12.00 Natuurlijke degradatie van historisch glas: een overzicht van observaties en theorieën doorheen de tijd-- dr. Olivier Schalm / Univ. Antwerpen

  • Wandeling naar en lunch in de Glasblazerij
  • Tentoonstelling werk van Caroline Prisse (beeldend kunstenaar) met laboratoriumglas als inspiratiebron.

voorzitter: Paul Balduck (Historiek)

14.00 Ontstaan van glasindustrie in Leerdam -- Joan Temminck / Nationaal Glasmuseum Leerdam

14.30 Glas: wetenschap en kunst -- prof. dr. Gerard W. Canters / Univ. Leiden

15.00 Glas: nieuwe mogelijkheden voor techniek en industrie -- drs. Anne-Jans Faber / Celsian namens NCNG (Nationaal Comité Nederlandse Glas Industrie)

Afsluiting met drankje

Download de folder met praktische informatie.

Inschrijven vóór 1 november 2014 via dit formulier.