Boeken

 Wat eten we? Over voeding en chemie
J. Van de Weerdt m.m.v. T. Mortier & N. Chiaverini

Dit boek bevat uitgewerkte lessen over voeding en de voedingsstoffen en biedt een wetenschappelijke basis voor leerlingen uit het secundair onderwijs in studierichtingen zoals sociale en technische wetenschappen, verpleegaspiranten en voor studenten voedings- en dieetkunde, verpleegkunde en geneeskunde.
Voor diëtisten, preventiewerkers en voedingsvoorlichters is het een handig wetenschappelijk naslagwerk.
Ook iedereen die wil weten wat hij/zij eet, en zich daarbij niet wil laten leiden door onder meer reclame, maar door wat hij ziet, proeft en ontdekt, vindt hier de nodige informatie.

De meeste consumenten gaan bij de keuze van hun dagelijks voedsel af op smaak, geur, kleur en aantrekkelijkheid van het product. Ze letten er al vaak op dat ze niet te veel suiker of vet innemen. Ze kiezen meer en meer voor producten met zo weinig mogelijk kleurstoffen en voor streekgebonden seizoensproducten. Dit is een toe te juichen ontwikkeling!

Dit boek laat toe om zelf te ontdekken welke voedingsstoffen in de voeding aanwezig zijn, wat additieven zijn en wat dit betekent voor de gezondheid. Bovendien worden de invloed en de toepassing van technologische bewaar- en verwerkingsmethoden op het voedsel besproken. De nieuwste ontwikkelingen komen aan bod waaronder omegavetzuren, transvetten en ggo’s.

In afzonderlijke hoofdstukken worden van elke voedingsstof het voorkomen in de natuur, het belang in onze voeding, de indeling, structuur, eigenschappen, stofwisseling en de technologie beschreven. Heel wat weetjes en interessante historische aspecten, met illustraties van tekenaar Castor, verhogen de leesbaarheid. De tekst is verrijkt met talrijke eenvoudige experimenten om thuis of in het labo uit te voeren. Elk hoofdstuk eindigt met een reeks vragen om de opgedane kennis te testen.

  1. Voedingsstoffen, met o.a. voeding als energiebron
  2. Water, met o.a. het belang van drinkwater en de drinkwaterbereiding
  3. Koolhydraten (sachariden), met o.a. suikers, zetmeel, vezels, brood, glycemische index
  4. Vetten (lipiden), met o.a. omegavetzuren, transvetten, cholesterol
  5. Eiwitten (proteïnen), met o.a. vlees, vis, voedingswaarde, vleesvervangers
  6. Vitaminen: in vet oplosbare vitaminen (A, D, E en K), in water oplosbare vitaminen (B en C)
  7. Mineralen: minerale elementen (calcium, fosfor, natrium, kalium, chloor, magnesium), sporenelementen (ijzer, zink, koper, kobalt, seleen, jood, fluor)
  8. Additieven (E-nummers), met o.a. kleurstoffen, bewaarmiddelen, anti-oxidantia, smaakversterkers
  9. Addendum: voedselkwaliteit, gezonde voeding
  10. Aanbevolen lectuur en websites

Het geheel is voorzien van talrijke kleurenillustraties, schema’s, tabellen en wordt afgesloten met een alfabetisch register.

Deze uitgave, die tot stand kwam in samenwerking met de sectie Onderwijs en Opleidingen van de KVCV ‑ Koninklijke Vlaamse Chemische Vereniging, is bedoeld voor iedereen die meer over voeding wil weten.

Webshop