Wijn voor chemici

24 June 2011 18:00 – 00:00
Location: De Jachthoor, Kontich, Doornstraat 11, Kontich, Vlaanderen, België
Category: Analytical Chemistry
Ticket Type Price Quantity
Standard Ticket Free N/A

Een wijndegustatie en wijnvoordracht door

Paul Alsters, DSM

De mensheid genoot al van wijn nog voor de opkomst van de chemie als wetenschap.

Niettegenstaande er geen chemische kennis nodig is voor het bottelen van een deftige wijn, functioneert moderne oenologie nauwelijks nog zonder de fundamentele wetenschap van de chemie.

Bijna alle disciplines van de chemie zijn op één of andere manier betrokken in het proces ‘van wijngaard tot wijnglas’: biochemie, organische en anorganische chemie, fysische chemie, analytische chemie, fotometrie, elektrochemie, colloïdale chemie, radiochemie, scheidingstechnologie, materiaalwetenschappen, chemische en biochemische ingenieurstechnieken.

Deze wijnvoordracht heeft tot doel de verschillende chemische aspecten in de oenologie te illustreren op een digestief eenvoudige en aangename manier vergezeld van representatieve ‘wijnstalen’ (lees: wijndegustatie). De focus van de voordracht ligt op de rol van de chemie: in de wijngaard, bij het creëren van de gewenste wijnstijl, in het begrijpen van de moleculaire achtergrond van de wijnsmaak en het bouquet .... en dit allemaal zonder de vraag te omzeilen over de zin en onzin van chemische interferentie bij het maken van wijn.

Search an event