Voedselverwerking: vloek of zegen?

15 May 2025 19:30 – 22:30
Location: BRUCEFO (Brussels Centrum voor Voedingsmiddelenexpertise), Industrielaan 200, Anderlecht, België
Category: Food Chemistry

Studieavond met Prof. Frank Devlieghere (UGent) & Prof. Tara Grauwet (KU Leuven)

Thema

Elk voedingsproduct dat we consumeren wordt gekenmerkt door een reeks eigenschappen die we als consument al dan niet appreciëren: producthoudbaarheid; sensorische eigenschappen; gezondheidspotentieel, gebruikersgemak, etc. Deze eigenschappen zijn het resultaat van de strategische beslissingen die de producent in de productie van het voedingsproduct heeft gemaakt. Dit verhaal begint bij de keuze van de grondstoffen of ingrediënten die worden gebruikt, hetgeen we ‘voedselformulering’ noemen. Daarnaast heeft bijna elk voedingsproduct dat we in de supermarkt vinden, enige vorm van ‘voedselverwerking’ ondergaan. Dat kan van variëren van het simpel wassen of sorteren van groenten en fruit, tot een reeks van verwerkingsstappen die nodig waren om tot een multi-ingredient voedingsproduct als een maaltijdsoep te komen. In deze lezing willen we uitleggen waarom voedselverwerking niet meer weg te denken is in ons huidig voedselsysteem, maar ook wat valkuilen kunnen zijn. Aangezien voedselverwerkingskeuzes vaak afhangen van voedselformulering en additieven hier ook een rol in kunnen spelen, wordt hier ook op ingegaan. Meer en meer consumenten zijn zich bewust van de relatie tussen voeding en gezondheid. Maar hoe spelen verwerking en formulering hier een rol en hoe kan dergelijke informatie de consument bereiken? Startende van interpretatie van huidige voedingswaarde informatie op typische labels op voedingsverpakkingen, zullen uitdagingen rond gezondheidslabels en classificaties worden geschetst aan de hand van enkele voorbeelden.

Niet alleen voor wetenschappers, productontwikkelaars, labomanagers, kwaliteitsverantwoordelijken, … interessant, maar in feite voor iedereen die met voeding bezig is.

Sprekers: Prof. Frank Devlieghere (UGent) & Prof. Tara Grauwet (KU Leuven)

Programma

19u15: Ontvangst met broodjes
19u45: Lezing met aansluitend Q&A
21u45: Afsluiting met een drankje

Plaats

BRUCEFO (Brussels Centrum voor Voedingsmiddelenexpertise)
Industrielaan 200
1070 Anderlecht - Brussel

Bereikbaarheid

Via openbaar vervoer vanaf station Brussel Zuid:
Ofwel: trein S2 richting ’s Gravenbrakel, halte Vorst-Zuid. Vandaar nog 10 minuten te voet
Ofwel: bus 78 (MIVB) richting Humaniteit, halte Bollinckx (1 minuut te voet) of bus 73 (MIVB) richting COOVI halte Internationale laan (5 minuten te voet). Opgelet, de bussen 73 en 78 staan bij de bussen van de Lijn (achteraan)

Via openbaar vervoer vanaf Park en Ride COOVI-CERIA:
Bus 73 (MIVB) richting Zuidstation, halte Internationale laan (5 minuten te voet).

Met de wagen:
Gratis parkeren is mogelijk ter plaatse: parking voor het gebouw of links van het gebouw inrit naar parkeergarages.

Toegangsfiche Brucefo

Prijs

Early bird t/m 15 april 2025:

  • Student, KVCV-lid: €10
  • Student, geen KVCV-lid: €15
  • Niet-student, KVCV-lid : €25
  • Niet-student, geen KVCV-lid: €40

Tarief vanaf 16 april 2025:

  • Student, KVCV-lid: €15
  • Student, geen KVCV-lid: €20
  • Niet-student, KVCV-lid : €45
  • Niet-student, geen KVCV-lid: €75

Alle tarieven bevatten €2 servicekosten. Annuleren met terugbetaling (excl. servicekosten) is mogelijk tot 8 mei 2025 (19u30).

 

Koop hier uw ticket

Calendar

Search