Wenst u een activiteit te laten opnemen in deze lijst? Geef uw activiteit door via dit formulier.

 

Wetenschap Centraal: Afval als basis voor de toekomst, een verhaal over nevenstromen en CO2

a89f6558-c1f9-425f-b954-eab7c335d2e3
Categorie
Lezingen
Datum
2021-09-29 19:30
Locatie
Bibliotheek Permeke - De Coninckplein 25-26, 2060 Antwerpen

Biologisch afval bevat de basis voor de toekomst. Vanuit het oogpunt van een circulaire economie is de extractie van waardevolle stoffen uit dit afval van cruciaal belang. In biologisch afval zitten namelijk nog componenten die benut kunnen worden in onder meer de landbouw, bouwsector en cosmetica. Om deze componenten te scheiden van het afval werd in het verleden beroep gedaan op schadelijke solventen. Een groener alternatief om de componenten te extraheren is het gebruik van superkritische CO2.

Met superkritisch wordt de fase bedoeld tussen vloeistof en een gas. CO2 heeft in deze fase de diffusiviteit van een gas maar ook de oplosbaarheid van een vloeistof. Bovendien kan men het oplossend vermogen van superkritische CO2 aanpassen door de druk/temperatuur aan te passen, waardoor een breed scala aan stoffen te extraheren zijn.

Tijdens het wetenschapscafé zal kort het concept ‘superkritische CO2 extractie’ verduidelijkt worden en zullen enkele interessante cases aangehaald worden. Hiervoor hebben we enkele knappe koppen van UCLL en KdG uitgenodigd die hun handelsmerk hebben gemaakt van de extractie van waardvolle componenten in nevenstromen op een duurzame en rendabele manier: Jeroen Geuens en Gunther Fleerackers. Jeroen Geuens is een industrieel ingenieur chemie met doctoraat in de chemie; hij combineert zijn passie voor het lesgeven met zijn job als hoofd van het expertisecentrum Duurzame Chemie aan KdG. Ook Gunther Fleerackers combineert zijn functie als docent met een job als onderzoeker aan het expertisecentrum Sustainable Resources van UCLL.

 
 

Alle datums

  • 2021-09-29 19:30

Powered by iCagenda

Meer activiteiten

Bezoek de website van volgende organisaties om hun activiteiten te bekijken:

C2W | Mens & Molecule