Duurzame chemie en technologie

03 mei 2016 19:30 – 22:00
Locatie: AP Hogeschool Antwerpen, Campus Kronenburg, Kronenburgstraat 47, Antwerpen, Vlaanderen, België
Categorie: Jong
Soort Ticket Prijs Aantal
Standard Ticket Gratis N/A

Lezing door Saskia Walraedt, Senior Advisor Sustainable Development bij essenscia, en Luc Roef, Product Manager bij Proviron Holding nv.

1. Duurzame ontwikkeling in het DNA van de sector van de chemie, kunststoffen en life sciences - Saskia Walraedt

Abstract: Duurzame ontwikkeling staat centraal in de missie van essenscia, de federatie van de chemie, kunststoffen en life sciences. Essenscia was de eerste federatie die een duurzaamheidsrapport van de sector publiceerde, al in 2009. Elke 2 jaar rapporteert de sector over de inspanningen van de bedrijven rond de 3 welgekende P’s, people, planet en prosperity. In de presentatie wordt hiervan een bondig overzicht gegeven. Een aantal voorbeeldinitiatieven van de bedrijven en de sector worden in meer detail besproken. Essenscia gaat er ook prat op dat de sector ook met zijn eindproducten innovatieve duurzame producten en technologieën op de markt brengt die helpen de maatschappelijke uitdagingen van onze wereld aan te pakken. Hier worden ook enkele voorbeelden in de kijker gezet.

Biografie: Saskia Walraedt is doctor in de polymeerchemie. Na haar studies aan de Universiteit Gent ging ze in 1996 aan de slag als onderzoeker bij ICI, dat later Huntsman werd. Ze werkte daarna ook bij de specialty chemicals afdeling van Honeywell als technical marketing manager en bij Total Petrochemicals als aankoper van grondstoffen voor de Europese petrochemie plants. Sinds 2009 werkt Saskia bij essenscia, de federatie van de chemische industrie, life sciences en kunststoffen. Hier ondersteunt ze als adviseur productbeleid de leden-bedrijven bij de complexe chemie wetgevingen zoals REACH en CLP. Daarnaast is ze ook adviseur duurzame ontwikkeling waar ze de coördinatie van het duurzaamheidsrapport op zich neemt en de belangen van de sector verdedigt rond duurzame ontwikkeling, circulaire economie en duurzaam bouwen.

2. Het ProviAPT concept voor de industriële productie van microalgen - Luc Roef

Abstract: Door hun hoge gehaltes aan lipiden, koolhydraten, proteïnen én hoogwaardige componenten als poly-onverzadige vetzuren, anti-oxidanten, pigmenten, etc. worden microalgen beschouwd als een potentieel duurzame vervanger van aardolie als energiebron, maar ook als ‘feedstock’ voor de cosmetische, farmaceutische en voeder/voedingsindustrie.
Met een theoretische productiviteit die die van traditionele (energie)teelten ver overstijgt en de mogelijkheid tot productie op niet-landbouw areaal lijkt een mooie toekomst weggelegd voor een ‘algenindustrie’. Toch blijft de economisch rendabele productie van microalgen op industriële schaal nog steeds een uitdaging. Tijdens deze lezing zal worden ingegaan op de moeilijkheden die de kweek van microalgen stelt en hoe Proviron daarop met de ontwikkeling van het eigen vooruitstrevend ProviAPT fotobioreactorconcept een duurzaam antwoord tracht te bieden.

Biografie: Luc Roef behaalde zijn doctoraat in de Wetenschappen (Biologie) aan de Universiteit van Antwerpen in 1997. Tot 2006 was hij werkzaam als post-doctoraal onderzoeker aan het Molekylaer Biologisk Institut (Aarhus, Denemarken) en het labo voor Plantenbiochemie en –fysiologie (Universiteit Antwerpen), waar hij onderzoek leidde naar signaal transductiemechanismen van cyclische nucleotiden en fytohormonen tijdens de celcyclus en stress responsen bij hogere planten. In 2007 stapte hij bij SBAE Industries NV in de wereld van microalgen tot hem in 2010 de kans werd geboden bij Proviron mee te werken aan de uitbouw van het pionierende ProviAPT algenproject. In zijn functie coördineert hij mee het (biologisch) wetenschappelijk onderzoek naar algenkweek en de ontwikkeling van nieuwe toepassingen van microalgen (bvb. aquacultuur).



De lezing gaat door aan de AP Hogeschool Antwerpen, Campus Kronenburg, eerste verdieping, aula - lokaal 1.08, Kronenburgstraat 47, 2000 Antwerpen.

Toegang tot de lezing is gratis voor KVCV-leden, leden van Nucleo betalen € 2 en anderen betalen € 4. Betaling gebeurt cash ter plaatse.

De lezing start om 19h30. Na de lezing bent u uitgenodigd voor een receptie.

Vooraf inschrijven is niet verplicht maar wordt sterk aanbevolen.

Activiteit zoeken