Symposium 'De ontwikkelingsgeschiedenis van computerchips'

02 november 2018 10:30 – 16:00
Locatie: Hotel De Rooi Pannen, Kuijpers installatiezaal , Kaakstraat 1, Eindhoven, Noord-Brabant, Nederland
Categorie: Historiek

Computers zijn niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Waar we in de jaren tachtig van de vorige eeuw nog mochten denken dat het allemaal zo’n vaart niet zou lopen met de informatie technologie, trad in de jaren ’90 een stroomversnelling op. Deze groei blijft explosief doorgaan en tot in de huidige tijd zijn er nog geen tekenen van afvlakking.

Als we in dit symposium willen terug kijken wat er zo al heeft plaats gevonden, zullen we ons snel realiseren dat dit een onbegonnen opgave is binnen het tijdsbestek, dat voor dit symposium programma beschikbaar is. Een aantal gewaardeerde sprekers hebben wij bereid gevonden om enige aspecten van deze ontwikkeling van computerchips voor het voetlicht te brengen. De nadruk zal op de materiaalkundige aspecten komen te liggen, want deze zijn wel de sleutel geweest voor het verder doordringen van de computer in de maatschappij in het algemeen en in ons persoonlijk leven in het bijzonder. Wij zijn blij dat wij een breed programma kunnen aanbieden met bedrijfshistorische -, algemene techniekhistorische en enige meer wetenschappelijk-technische presentaties.

Als doelgroep voor dit symposium mikken wij op mensen met een interesse in de geschiedenis van de chemie, de fysica, de materiaalkunde en de assemblage van computers.

Programma

10.30 Ontvangst met koffie

10.55 Welkom / introductie door ochtend-voorzitter - Rob van Veen (CHG)

11.00 De productie en ontwikkeling van computerchips - Karel Haesevoets (Katholieke Universiteit Leuven)

11.30 Pouring a Computer from a Beaker: Molecular Electronics and Chemists’ Slippery Stake in Microelectronics - Cyrus C.M. Mody (Universiteit Maastricht)

12.00 Discussie

12.15 Lunch

13.25 Introductie door middag-voorzitter - Paul Balduck (Historiek)

13.30 Van de electronenbuis tot de neuromorfe computer - Hugo De Man (em. Katholieke Universiteit Leuven en IMEC)

14.00 Een heropleving van materiaalkunde: de baanbrekende introductie van atoomlaagdepositie en high-k diëlektrica in chipfabricage, 1997-2007 - Jorijn van Duijn (Universiteit Maastricht)

14.30 Implanteerbare electronica en de karakterisatie – David Schaubroeck (Universiteit Gent)

15.00 Chemische hobbels in chiplithografie, de technologie achter de 'wet van Moore' - René Raaijmakers (journalist, schrijver en ondernemer)

15.30 Discussie & drankje

16.00 Einde

Tarieven

KVCV-leden: € 30 (geldt ook voor KNCV en CHG-leden)
Niet-leden: € 40
Studenten: € 10

Bereikbaarheid

Vanaf NS Station Eindhoven is De Rooi Pannen hotel goed bereikbaar met openbaar vervoer (bus 9 / 322 / 405). Iedere 12 minuten vertrekt er een bus en de reistijd is 6 minuten. Een wandeling vanaf het station kost ongeveer 20 minuten (1,6 km).

Inschrijving

On-line registratie via deze pagina op de CHG website. U krijgt dan automatisch een melding om de inschrijvingskosten te betalen. Deze kosten zijn inclusief koffie, lunch en drankje aan het slot.

Kalender

Zoeken