Wenst u een activiteit te laten opnemen in deze lijst? Geef uw activiteit door via dit formulier.

 

Unravelling the genetic basis of ethanol tolerance and maximal ethanol accumulation capacity in yeast for very-high gravity bioethanol production

ic-school-black-48dp-14
Categorie
Doctoraatsverdediging
Datum
2018-12-17 09:30
Locatie
KU Leuven, Aula van de Tweede Hoofdwet, 1.02 - Kasteelpark Arenberg 41
3001 Heverlee, Belgie

Promovendus/a: Annelies Goovaerts

Promotor(en): Prof. dr. Johan Thevelein

De verontrusting over de wereldwijde opwarming van de aarde en de klimaatsverandering als gevolg van de uitstoot van broeikasgassen en de bovendien steeds maar groeiende vraag naar energie voor transport, verwarming en industriële processen heeft de zoektocht naar duurzame energiebronnen aangemoedigd. Vandaag is bio-ethanol de belangrijkste biobrandstof afkomstig van zetmeel houdende gewassen of suikerriet en toont hierbij groot potentieel als bouwsteen voor bio-chemicaliën zoals bio-plastics. Momenteel is Saccharomyces cerevisiae bij voorkeur het micro-organisme voor bio-ethanol productie vanwege zijn zeer efficiënte ethanol productiviteit en hoge tolerantie aan verschillende stressfactoren tijdens het fermentatieproces zoals bv. hoge ethanol concentraties. Hoewel in het verleden veel onderzoek gedaan is om de genetische achtergrond van hoge ethanol tolerantie in gist te begrijpen, was het merendeel van het onderzoek gericht op lage en matige ethanol tolerantie in laboratorium giststammen. In ons laboratorium is voorafgaand onderzoek gestart om de hoge ethanol tolerantie en maximale ethanol accumulatie capaciteit in industriële giststammen te bestuderen door pooled-segregant whole-genome sequence analysis toe te passen zodat we genetische determinanten kunnen identificeren die bijdragen aan deze belangrijke industriële eigenschappen van de giststam.



In het eerste deel van deze thesis, hebben we de genetische basis van hoge ethanol tolerantie in een voormalige Braziliaanse bio-ethanol productiestam VR1 verder onderzocht. Dit onderzoek werd initieel opgestart door Dr. S. Swinnen. In het tweede deel van de thesis beschrijven we de genetische analyse van maximale ethanol accumulatie capaciteit in de CBS1585 sakéstam. Tot slot werd een specifieke combinatie van causatieve allelen in de ER18-stam geïntroduceerd die de ethanol tolerantie en maximale ethanol accumulatie capaciteit hebben verbeterd. Verder onderzoek zal moeten uitmaken in welke mate deze causatieve genen universeel gebruikt kunnen worden voor de verbetering van deze eigenschappen in andere giststammen. In het algemeen heeft dit werk geleid tot nieuwe inzichten in de genetische basis van hoge ethanol tolerantie en maximale ethanol accumulatie capaciteit van industriële giststammen. Alle causatieve genen (URA3, VPS70, MKT1 en APJ1) uit de grote QTL’s gekoppeld aan de hoge ethanol tolerantie van de VR1-5B giststam zijn geïdentificeerd. Ook, voor de eigenschap maximale ethanol accumulatie capaciteit in gist werden twee nieuwe causatieve genen (PTK2 en SHE4) geïdentificeerd. Daarenboven blijken al deze geïdentificeerde genen een rol te spelen in cellulaire processen die de toxiciteit van ethanol neutraliseren.
 
 

Alle datums

  • 2018-12-17 09:30

Powered by iCagenda

Meer activiteiten

Bezoek de website van volgende organisaties om hun activiteiten te bekijken:

C2W | Mens & Molecule