Wenst u een activiteit te laten opnemen in deze lijst? Geef uw activiteit door via dit formulier.

 

Chemie Academie 'Ontwikkeling en vormgeving via 3D printing van polymeren voor biomedische toepassingen'

Categorie
Workshop
Datum
2018-05-02 14:00 - 17:00
Locatie
Universiteit Gent, Campus Sterre, Krijgslaan 281, 9000 Gent, gebouw S4 - Krijgslaan 281
9000 Gent, België
Email
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wat:

Chemie is één van de pijlers van onze moderne maatschappij. Heel wat voorwerpen die we dagelijks gebruiken (gaande van je duurzame brooddoos over je regenbestendige  jas naar de (her)oplaadbare batterijen in je smartphone of laptop) kunnen in meer of mindere mate met chemie in verband worden gebracht.  Je kunt wel zeggen dat chemie overal aanwezig is.

Ook het onderzoek in de chemie is in onze moderne maatschappij zeer belangrijk. Als basiswetenschap is kennis en inzicht in chemie essentieel in vele wetenschappelijke disciplines.  Willen we de uitdagingen  zoals klimaatverandering, energievoorzieningen, ziektes,….  waar onze  wereld voor staat aanpakken, willen we  nieuwe, duurzame  en “smart” materialen ontwikkelen, …  dan zullen grondige kennis en inzichten in chemie onmisbaar zijn.

Om jullie een idee te geven welk onderzoek in chemie er wordt aan de Universiteit Gent, richten we vanaf dit schooljaar een “Chemistry Academy” in. In verschillende workshops geven we sterk in chemie-geïnteresseerde jongeren de kans om te proeven van het onderzoek dat doorgaat in chemie-onderzoekgroepen van de Faculteit wetenschappen. Deze workshops gaan telkens door in één van de chemie- gebouwen aan de Krijgslaan in Gent,  op woensdagnamiddagen tijdens het schooljaar.

Ontwikkeling en vormgeving via 3D printing van polymeren voor biomedische toepassingen

Polymeren worden vaak gebruikt in het dagelijkse leven, o.a. voor verpakkingsmaterialen (PET-flessen), in textieltoepassingen, in speelgoed, in de automobiel-sector, enz. Ze kunnen echter ook aangewend worden voor biomedische toepassingen zoals stents, wondverbanden, geneesmiddelafgiftesystemen alsook implantaten.

Polymeren zijn macromoleculen geconstrueerd uit ‘veel’ ‘deeltjes’ (< Grieks ‘poly’ ‘meros’) welke zichzelf telkens herhalen (monomeren) en wat resulteert in bijzondere eigenschappen.

Vormgeving van polymeren kan plaatsvinden via verschillende technieken (bvb. via extrusie, electrospinning, 3D printing, enz.). Het voordeel van laatstgenoemde techniek is dat deze toelaat om een perfecte replica te printen van een specifiek ontwerp (meer bepaald, via de zogenaamde CAD-CAM aanpak). Dit betekent bvb. dat patiënt-specifieke implantaten kunnen gefabriceerd worden uitgaande van een scan van een weefseldefect en door gebruik te maken van polymeren. 

Tijdens de workshop krijg je de mogelijkheid om je eigen ontwerp te 3D-printen gebruik makend van het thermoplast polylactide – een polymeer dat reeds gebruikt wordt als hechtingsdraad die de dokter niet meer hoeft te verwijderen. Vervolgens zal je de kwaliteit van je geprinte structuur evalueren via microscopie.

Naast de polymeren met vrij sterke mechanische eigenschappen, zal je tevens kennis maken met zachte polymeren die veel water kunnen vasthouden, meer bepaald hydrogelen, welke reeds gebruikt worden als wondzalf (bvb. Flammazine) maar welke tevens het hoofdbestanddeel vormen van veel voeding. Tijdens de workshop zal je aanleren hoe je sterkere en zwakkere gelen kan maken via licht-geactiveerde vernetting. Je zal vervolgens nagaan hoe het aantal ingebouwde netwerkknooppunten eigenschappen zoals rek, zwelling alsook de opname en afgifte van kleurstoffen beïnvloedt.   

De workshop bestaat uit drie onderdelen:

  • Wat zijn polymeren en waarom zijn ze nuttig voor een patiënt? (prof. S. Van Vlierberghe)
  • 3D printen van een ontwerp met polylactide, gevolgd door karakterisatie via microscopie
  • Vernetting van sterke en zwakke hydrogelen door gebruik te maken van licht en bouwstenen met een verschillend aantal vernetbare groepen, gevolgd door karakterisatie van mechanische eigenschappen, zwelling en vrijstelling van kleurstoffen.

Voor wie

Voor leerlingen van het tweede jaar van de derde graad secundair onderwijs, die minstens twee uur chemie per week in hun lessenpakket hebben. Zit je in een lager jaar, dan raden we je aan nog even te wachten tot je voldoende basis hebt om de workshops te kunnen volgen. Het aantal plaatsen per activiteit is beperkt tot 15.

 
 

Alle datums

  • 2018-05-02 14:00 - 17:00

Powered by iCagenda

Meer activiteiten

Bezoek de website van volgende organisaties om hun activiteiten te bekijken:

C2W | Mens & Molecule