Andere namen
Methylalcohol (’Methyl’ is afkomstig van het Griekse woord ‘methu’ (wijn, mede, giftig))
Houtgeest (verwijst nog naar de tijd waarin methanol verkregen werd door droge destillatie van hout)
Brandalcohol (methanol wordt vaak verkocht onder de naam brandalcohol)
Molaire
massa |
32,0
g/mol |
Smeltpunt |
-
98 °C |
Kookpunt |
65 °C |
Dichtheid |
0,79
g/mL |
Oplosbaarheid in water |
In alle verhoudingen mengbaar met water |
Bereiding
1. Uit aardgas
Vandaag wordt methanol gemaakt uit aardgas (hoofdzakelijk methaan, CH4) en stoom (H2O). Deze reagentia worden over een nikkelkatalysator geleid, waarbij stoom in overmaat aanwezig is in een verhouding van 3:1.
Aardgas wordt dan gekraakt bij ongeveer 840 °C
CH4(g) + H2O(g) CO(g) + 3 H2(g)
Een deel van de CO(g) reageert dan nog verder door met H2O(g)
CO(g) + H2O(g) CO2(g) + H2(g)
Deze reacties zijn hoofdzakelijk endotherm.
Dit synthesegas wordt vervolgens gecomprimeerd tot 200 bar en over een koperen (Cu) katalysator geleid.
Hier vinden de volgende reacties plaats:
CO(g) + 2 H2(g) CH3OH(g)
CO2(g) + 3 H2(g) CH3OH(g) + H2O(g)
Deze reacties zijn hoofdzakelijk exotherm.
De ontstane ruwe methanol wordt via destillatie gezuiverd, waarbij de nevenproducten water, alkanen en ethanol verwijderd worden.
2. Uit synthesegas
Methanol wordt ook bereid uit zogenaamd ‘synthesegas’, een mengsel van koolstofmonoxide en waterstofgas, bij een druk van 200 bar en een temperatuur van 400 °C, in aanwezigheid van geschikte katalysatoren zoals ZnO / Cr2O3.
CO(g) + 2 H2(g) ![]() |
DrH°= - 91,3 kJ/mol |
Synthesegas kan bekomen worden bij de cokesfabricage en uit biomassa.
Opmerking
Het is belangrijk te vermelden dat de grondstoffen voor de bereiding van methanol uit de lucht kunnen gehaald worden, n.l. koolstofdioxide en waterdamp (als bron van waterstofgas).
3. Gistingsprocessen
Methanol wordt verkregen als nevenproduct bij allerlei gistingsprocessen.
Het ontstaan van methanol is een groot gevaar bij het gisten van fruit, bijv. bij dat laatste voor de thuisbereiding van wijnen en aanverwante geestrijke dranken. Methanolblindheid is bijv. een groot gezondheidrisico in wodkadrinkende landen. Ook de gewone handelswijnen bevatten 0,004 % tot 0,2% methanol.
2. Als uitgangsstof voor de bereiding van o.a. formaldehyd (methanal: H-CHO), mierenzuur (H-COOH) en methylaminen (bijv. CH3-NH2).
4. Als grondstof voor de aanmaak van biodiesel. Hierbij worden vetzuren afkomstig van plantaardige oliën veresterd met methanol.
![]() |
![]() |
We vergelijken enkel de CO
CH3OH + 3/2 O2 |
DrH°= - 640 kJ/mol |
C16H34 + 49/2 O2 |
DrH°= - 10700 kJ/mol |
Wanneer 1 mol
Om evenveel energie te produceren met de verbranding van methanol moet er 16,7 mol methanol verbrand worden. Daarbij komen 16,7 mol x 44,0 g/mol = 735 g CO2 in het milieu terecht.
Een voertuig dat als brandstof enkel methanol zou gebruiken zou een weinig meer CO2 de lucht insturen, maar door de nagenoeg volledige verbranding van methanol komt er zo goed als geen roet en fijn stof en minder CO in het milieu en dat is voor de gezondheid van mens en dier van groot belang.