H2SO4

Gebruikelijke namen

Zwavelzuur
Vitriool(olie)

Uitzicht en voorkomen

Zuiver diwaterstofsulfaat is bij gewone temperatuur een olieachtige vloeistof. Behoudens voor speciale doeleinden wordt diwaterstofsulfaat steeds gebruikt in oplossing. Zuiver diwaterstofsulfaat is immers zeer hygroscopisch en daardoor moeilijk te bewaren. Zeer geconcentreerd diwaterstofsulfaat bevat nog steeds 1,5 % water. Wordt geconcentreerd zwavelzuur verhit, dan begint het reeds bij 30 °C een weinig damp af te geven, door gedeeltelijke ontleding in H2O en SO3.

Zuiver diwaterstofsulfaat komt kan in de natuur niet voor. Het kan wel aangetroffen worden in waters in de omgeving van vulkanen of in streken met veel sulfaatzouten in de ondergrond.
In vulkaanomgevingen ontstaat diwaterstofsulfaat door de reacties van water en dizuurstof met zwavel en de vulkaangassen SO3 en SO2.

In sulfaatrijke streken kan diwaterstofsulfaat ontstaan door reactie van sommige sulfaatzouten met water: FeSO4 + 2 H2O H2SO4 + Fe(OH)2.

Fysische eigenschappen
Molaire massa
98,08 g/mol
Smeltpunt
10,4 °C
Kookpunt
338 °C
Dichtheid
1,84 g/cm3
(96-98 massa% oplossing in water)
Oplosbaarheid in water
in alle verhoudingen mengbaar

Bereiding

Er wordt uitgegaan van zuiver zwavel, dat eerst verbrand wordt tot zwaveldioxide:
S + O2 SO2

Het gevormde zwaveldioxide wordt katalytisch bij hoge temperatuur in aanwezigheid van platina of vanadium(V)oxide als katalysator omgezet in zwaveltrioxide:

2 SO2 + O2 2 SO3

Door reactie van zwaveltrioxide met water ontstaat zwavelzuur:
SO3 + H2O H2SO4

Chemische eigenschappen

Diwaterstofsulfaat is een zeer sterk zuur voor zijn eerste ionisatie, waarbij één proton wordt vrijgegeven:

H2SO4 H+ + HSO4
of

H2SO4 + H2O
HSO4 + H3O+

Als zuur kan diwaterstofsulfaat reageren met basen met vorming van zouten (de waterstofsulfaten en sulfaten):

H2SO4 + NaOH NaHSO4 + H2O

NaHSO4 + NaOH Na2SO4 + H2O


Warm geconcentreerd diwaterstofsulfaat is een sterk oxidatiemiddel:

Zn + H2SO4 + 2 H+ Zn2+ + SO2 + 2 H2O

De Zn-atomen worden hier geoxideerd: Zn0 Zn+II
De S-atomen worden gereduceerd: S+VI in H2SO4
S+IV in SO2


Diwaterstofsulfaat is een sterk wateraantrekkende (hygroscopische) stof.

Diwaterstofsulfaat vormt gemakkelijk ‘hydraten’ (H2SO4. x H2O). De vorming van deze hydraten verloopt echter exotherm en gaat dus gepaard met een grote warmteontwikkeling.

Diwaterstofsulfaat wordt daardoor in laboratoria veel gebruikt als ‘droogmiddel’. Het is immers in staat water te verwijderen uit waterhoudende mengsels. Bij organische verbindingen kan diwaterstofsulfaat zelfs een koolstofskelet geheel of gedeeltelijk vernietigen door dehydratatie, d.w.z. door er watermoleculen aan te ontrekken:

2 C2H5OH + H2SO4
(C2H5)2O + H2SO4.H2O
ethanol
diethylether
C6H12O6 + 6 H2SO4
6 C + 6 H2SO4.H2O
glucose
koolstof


Verkolen van glucose met behulp van zwavelzuur
Er komt veel warmte vrij. Het onttrokken water ontsnapt grotendeels als stoom.
Er blijft koolstof achter.

Gebruik

Zwavelzuur is een van de meest belangrijke grondstoffen in de chemische industrie.
In 2003 werd meer dan 130 miljoen ton geproduceerd. De gebruiksgebieden zijn veelzijdig:

Gevaren

De combinatie van de sterke zuureigenschappen, het oxiderend vermogen en de sterk wateraantrekkende eigenschappen, maken van dat zwavelzuur een zeer gevaarlijke stof is. Zelfs sterk verdunde oplossingen kunnen lichte brandwonden veroorzaken aan de huid. Geconcentreerde oplossingen moeten zeer voorzichtig behandeld worden.
Zwavelzuur vernietigt kledij (maakt gaten) en kan zo doordringen tot in de onderliggende huid. Bij morsen op huid of kledij moet direct overvloedig nagespoeld worden met water.

Wegens het sterk exotherme karakter van de reactie van zwavelzuur met water, kan het mengen van beide stoffen zeer gevaarlijk verlopen door het opspatten van hete zuurdruppels. Daardoor is zwavelzuur niet geschikt als huishoudelijk droogmiddel! Deze gevaarlijke eigenschap kan wel beheerst worden door het zwavelzuur voorzichtig aan het water toe te voegen, waardoor de aanwezige watermassa een afkoelend effect kan uitoefenen op de warmteontwikkeling van de hydraatvorming:

Altijd zwavelzuur voorzichtig aan water toevoegen!
Nooit water aan zwavelzuur toevoegen!