Lood is een scheikundig element met symbool Pb en atoomnummer 82. De enkelvoudige stof is een donkergrijs hoofdgroepmetaal. Het symbool bevindt zich in groep IVa (14) of Koolstofgroep van het periodiek systeem.

Voorkomen
Lood komt in de aardkorst (tot 16 km diepte) in een hoeveelheid van ca. 1,25.10-3 massa% voor en is daarmee het 36ste element in de rangorde van voorkomen.
De belangrijkste wingebieden liggen in Australië, China, VSA, de voormalige Sovjet-Unie, Canada, Mexico, Peru, het voormalige Joegoslavië, Bulgarije en Marokko.
Fysische eigenschappen

Lood is een donkergrijs mat glanzend zacht (1,5 op de Mohsschaal) en zwaar metaal met r = 11350 kg/m3. Het smeltpunt bedraagt 327°C en het kookt bij 1751°C. Het laat zich gemakkelijk pletten en vervormen. Het is een goede warmtegeleider. Lood is een slechte geleider voor de elektrische stroom, maar bij -265,8°C wordt het een supergeleider. Het metaal is zeer corrosiebestendig.

Bereiding

Lood wordt op verschillende manieren uit zijn ertsen gewonnen.

Chemische eigenschappen

Toepassingen

Sinds het bekend worden van de schadelijkheid van lood voor het milieu, is het gebruik ervan sterk teruggedrongen. Tot die tijd waren de toepassingen legio:

De hoge buigzaamheid maakt lood geschikt om bij woningbouw kieren te dichten (loodslab).

Van deze eigenschap wordt ook gebruik gemaakt in ramen van glas en lood, waarbij het stukje glas in een loden vatting opgesloten zit en de loodstrippen aan elkaar gesoldeerd worden.

In oplaadbare loodaccu’s als elektrode.